Friday, August 05, 2022

 Narva tank võib muutuda asjatundmatu poliitiku käes ohtlikuks relvaks. Sovetiaegsetest monumentidest suurem probleem on Eestis uskumatud tekstid monumentide juures ja ülinõrk ajalooharidus


                       Nõukogude ideoloogiast ajendatud tekstiga monument otse Riigikogu akna all

Monument on ise ajaloolise väärtusega (sh on üks nn Irboska veretöö ohvritest Eesti esimese ajutise valitsuse liige - mis on ise hämmastav ajaloopeatükk); täiesti vastuvõetamatu on aga tekst monumendil



Narva tank, mis on kuumaks kütnud Eesti poliitsuve, on ehtne näide hiljaks jäänud poliitilisest tööst, mis on 30 aastat tegemata jäetud. Seejuures kõige hullem aspekt pole Narva tanki juures mitte tema militaristlik okupatsioonisümboli välimus, vaid kogu see ajalootaust, mida kõik säärased monumendid üle Eestis kannavad.


Kõige rohkem hämmastavad mind seejuures alati, et kuidas pole 30 aastat mitte keegi lugenud neid silte monumentide juures? Või tõesti ei häiri mitte kedagi tahvlit "vabastajatest Nõukogude armee näol", kes kõrvaldasid "fašistlikud okupandid", olgugi  et suurem osa Saksa mundris Virumaal 1944.aastal sõdinud sõduritest, olid eestlased, kes sõdisid justnimelt okupatsiooni vastu.

Väga tänuväärne, et 30 aastat pärast taasiseseisvumist on vähemalt ametlikult tunnustatud (ka poliitilisel tasandil) Sinimägede lahingu mälestusüritust - mis kahtlemata on üks märkimisväärsemaid ja kangelaslikumaid kaitselahinguid meie aladel läbi ajaloo. Tore on seegi, et Eesti Energia tehaste juurest kõrvaldatakse lõpuks Nõukogude-aegsed "mälestusmärgid" ja kuulsusrikka Nõukogude armee relvanäidised - aga taaskord tekitab see tõsist hämmingut - kas siiani ei pannud keegi isegi tähele, et selline võltsajaloo ja Nõukogude totalitaarse riigi ülistamine toimub Eesti Energia territooriumil - lausa monumentide kujul?!?


Enne kui Narva tanki kuhugi liigutama hakata, tuleks kohalike elanikega jõuda kompromiss, leida tankile uus asukoht ja algatuseks: EEMALDADA need täiesti ideoloogilised  ja okupatsiooniaegset võltsajalugu kujutavad sildid.


Muide, selliseid silte leiab ka täiesti adekvaatsete monumentide juurest. Näiteks on otse Riigikogu jalamil Irboska veretöös hukkunud ametiühingute tegelaste mälestusmärk - mis ise on ju tänuväärne, aga tekst sealjuures.... Otse Riigikogu akna all!


Monumendid ei sõdi. Sõdivad ikka ja endiselt inimesed.

No comments: