Thursday, September 26, 2019


Tallinna TV valimistejärgne sulgemine on tagasisamm Eesti pluralismile



Soovides anda värskele uudisele TTV sulgemisest lühikommentaari Eesti demokraatia toimimise valguses, panen kirja mõned mõtted, mis selle uudisega seoses tekkisid. Alustuseks ei saa jätta märkimata ETV uudiste eetris muhelemise saatel tehtud intervjuu sellest, kuidas "see ilma vaatajateta propagandakanal" lõpuks kinni läheb - ei jätnud isegi väikse taktitunde jagu ruumi selleks, et varjata rahvusringhäälingu suurt heameelt väikse konkurendi sulgemise teatest.


Tuleb samas märkida, et kuigi ma pole ise teab-mis TTV fänn või vaataja kunagi olnud, küll aga vaadanud mitmeid selle kanali poliitsaateid, et hästi teada: kanalil on olnud märgiline roll Eesti nõrga demokraatia toetamisel tugevama demokraatia poole. Kui 2011. aasta seisuga olime riigiga vajunud (tänu sisulistele teadlikele takistustele Eesti valimissüsteemis) poliitilisse ummikseisu, kus sai ilmseks, et üle 4 erakonna ei pruugigi enam üldse Eesti parlamenti pääseda, samas rahva vastumeelsus peavooluparteidele oli päris kõrge. Just selles poliitilises olukorras sai määravaks TTV olemasolu, mis hakkas pakkuma konkureerivat narratiivi peavoolumeediale Eestis, tekitades vabamat poliitilist diskussiooni. Muide, siinkohal pole palju lisada, et ka Peeter Ernitsa juhitud poliitikasaade "Vaba Mõtte Klubi" kandis selles osas täiesti arvestatavat rolli - saade, millest arvestatavas osas sai tuule tiibadesse tänane suurerakond EKRE. Selles saates oli külalisi ja debateerijaid kõigilt poliitilistelt tiibadelt ja eri maailmavaadete esindajatena.


Sel nädalal sai aga teatavaks, et Tallinna üsna värske linnapea hr Kõlvart teeb nüüd teoks Reformierakonna lubaduse ja sulgeb nimetatud telekanali. Ehkki see pole küll antud kontekstis kõige olulisem, on sellel värske riigieelarve lugemise kontekstis muuseas ka naljakas kõrvalmaik. Kindlasti polnud see nii planeeritud, kuid veidi tundub väljast vaadates siiski poliitilistele oponentidele mee mokale määrimisena.




Mida aga sooviks küll välja tuua, on asjaolu, et just Tallinna TV oli see kanal, kes enne valimisi valimisdebattidesse kutsus ka nende erakondade esindajad (näiteks Rohelised, Elurikkuse erakond jt), keda ERR-i debattidesse sisse ei lastud. See polnud mitte üksnes kena demokraatlik zest nende erakondade suunas, vaid kandis ka tasakaalustavat rolli. Just neil hetkedel, mil ühiskonnas toimub tugev polariseerumine või vastandumine, on säärastel veidi alternatiivsetel telekanalitel oluline roll ühiskonnas probleemide vahendamisel ja tülipunktide arutlemisel. Seda oli hästi tunda nii eelnimetatud "Vaba Mõtte Klubi" saates kui ka teistes TTV poliitsaadetes.



Kui TTV sulgemine oli tõesti puhtalt rahaline otsus, siis selle otsuse tagant paistavad harimatuse ja ettenägemisvõime puudumise kõrvad. Teisiti lihtsalt ei saa põhjendada paljude inimeste seas siiski populaarsete saadetega kanalis sulgemist. Sealhulgas terve hulk kultuurisaateid, mida vaatasid meeleldi paljud eakamad inimesed, jne. Siinkohal pole palju ka tunnustada, et TTV pole siiski päris ammu enam tüüpiline propagandakanal, vaid on alates Jüri Ratase valitsemisajast kandnud siiski hoopis teistsugust mentaalsust (kuigi jah, nagu sai mainitud, oli üksikuid neutraalseid poliitsaateid seal ka varem). 


Kokkuvõttes ei ole nüüd enam rahvusringhäälingul enam seda konkurenti telemaastikul, kes aastatel 2011-2019 siiski arvestatavat konkurentsi uudiste ja poliitika kajastamisel pakkus. Samuti jääb ära laiema vaatajaskonnaga kultuurisaadete pakett, mida samuti allesjäävad kanalid kindlasti pakkuma ei hakka.


Kas see on järjekordne näide peatükist: Eesti riik on liiga kallis, et nii väike rahvas seda üleval suudaks pidada?! Ja kui Eesti tõepoolest kollase meedia juhtimisel ja progressijutlustajate eestvedamisel sammub ainult kommertskanalite meediaruumi toel üha süvenevasse amerikanismi, siis mis see Eesti lõpuks on, kui ilmetu osariik??







No comments: