Saturday, October 25, 2008

Parimaid innovatsioone läbi aegade:


Minu arvates on see üks päris huvitav kokkuvõttev nimikiri inimese leiutistest. Hämmastama võib panna küll see, kui "labastest" asjadest see koosneb: relvad, raha, kopeerimine (sel põhinev trükitehnika) ... nimekirjast puuduvad vaid kokaiin ja lõbustusasutused :)


Aga tegelikult see näitab taaskord, kui lihtsad on geniaalsed ideed, seetõttu nad ongi geniaalsed. Samuti ehk inimloomuse põhilisi jooni. Mäletan, et füssa õpetaja hr Reemann poetas ikka aeg-ajalt kullaterasid innovatsiooni teemal. Üks neist oli see, et inimesed kulutavad kõige suuremaid ressursse sõjale (ehk siis üksteise mahanottimisele) ja armastusele (ehk siis järeltulijate kasvatamisele). Mis teglt on suhteliselt loogiline, kuna nii käituvad ju ka kõik ülejäänud kiskjad. Looduslik valik:)

Nimekirja lõpus on küsimus, et mis võiks olla nr 16? Ilmselt mõeldi siin konkursil osalejate uusi ideid, aga ma täiendaks seda ehk ühe ajaloolise ideega, mida seal listis polnud. Seda võiks ka üldiselt transpordiks nimetada, aga minu arvates on üks neist erilist tähelepanu väärt:
raudtee. Kui Stephenson esimese iseliikuri rööbastele veerema pani, siis vaevalt ta arvas, kui totaalselt see leiutis inimkonna ajalugu muudab. Sest vaadakem tõele näkku: raudtee on juba ligi 200 aastat vana, aga siiani üks odavamaid, ohutumaid, kiiremaid ja parima kvaliteedi-hinna suhtega transpordivahendeid, mille inimene on leiutanud. Rongide puhul on muutunud küll jõuallikad, võimsused, kiirused ja kasutusalad, aga põhiidee on ikka sama: efektiivseim viis liikuda punktist A punkti B.


Kui aga küsida, mis võiks olla nr 17, siis see on üsna suur pähkel. Kõik oleneb muidugi vaatenurgast ja huvidest, aga mina isiklikult usun ikka transpordi arengu tähtsusesse inimkonna käekäigus, sellest lähtuvalt ka illustratsioon. Kuid ma ei imestaks kui see oleks midagi nii lihtsat, nagu rämpsust elektri tootmine, elektromagnetlainete abil ruumis rändamine või negatiivse entroopiaga (ehk siis isekorrastuva) ruumi avastamine.


No comments: